Vakantie periode 2023 in Rezay

Ouder worden komt met gebreken zegt men weleens. Ik weet niet of dat nou ook op mij van toepassing is. Maar ik bemerk toch te vaak dat ik me iets wat in het verleden is gebeurd helemaal niet meer kan herinneren. Misschien heeft dat moment niet veel  indruk op me gemaakt. Ik weet het niet. Maar om de afgelopen vakantieperiode met onze kinderen en kleinkinderen nooit meer te vergeten, heb ik maar deze reportagegemaakt. Je weet het maar nooit.

 

Bram en Luna zijn onze eerste vakantie gasten. Ze mogen met de mooie Volvo van Paul en Judith. Nadat ze een dagje Reims hebben gedaan zijn ze twee dagen in Normandië geweest.  De zondag als ze bij ons zijn is er een grote Brocante in Touzay. Luna vindt het heel leuk om rommelmarkten te bezoeken. En haar verzameling oude camera’s is weer uitgebreid. Gelukkig konden we ze ompraten om nog een dagje extra te blijven. Wat was het leuk met die twee.

Regelmatig hadden we bij regen in de grote openschuur behoorlijk wat lekkage. Volgens Pieter Joost zou het wel eens kunnen komen door de grote hoeveelheid mos op de pannen. Dus ben ik de volgende dag op het dak begonnen met dat mos te verwijderen. Maar dan belt Dennis dat hij morgen voor een paar dagen in Rezay is. Dan hoef ik er niet meer over na te denken. Want dat is een leuke klus om samen te doen. Dennis kan toch niet een hele dag niets doen.  En dan moet de hogedrukreiniger erbij komen natuurlijk. Wat een klus, maar wat worden de pannen weer schoon.

En dan staat de hele parkeerplaats vol . Natuurlijk met de mooie witte Volvo van Paul en Judith .Die zijn er inmiddels al enkele dagen Ook met een Volvo maar dan al een echte klassieke komen Esther en Ruud met hun zoon Morris is tevens een vriend van Merijn. Al jarenlang vrienden van Paul en Judith. Ze zijn op de terugweg van een mooie rondreis door Frankrijk. Dan is een tussenstop bij ons toch wel erg leuk. En dan zijn ook net nog Marijn en Rose met het campertje van Rose haar ouders aangekomen. Toch wel knap hoor. 18 jaar nog niet zoveel rijervaring en dan toch gewoon even in 1 dag naar Rezay rijden. 

Het is altijd weer erg leuk als je visite hebt en mensen belangstelling hebben voor wat je allemaal in de tuin hebt gedaan. Esther en Ruud zijn al diverse keren bij ons geweest. Dus die herkennen ook snel weer al de verschillen sinds hun vorige bezoek. Dus als het even droog is gaan we met zijn allen een rondje door het domein. 

 

 

Gelukkig is ook regelmatig even droog. Dus voordat we gaan barbecueën eerst maar alles regelen zodat we vanavond kunnen gaan slapen. Esther en Ruud slapen deze keer in de Grote De Waard tent. En Morris heeft een eigen accomodatie.

Als je met veel mensen bent is een barbecue altijd toch wel makkelijk en natuurlijk ook super lekker. Mooi weer is eigenlijk wel een eerste vereiste. Maar helaas. Deze zaterdag blijft het ondanks betere voorspellingen  regelmatig even regenen. Gelukkig hebben we een grote overkapping en staat de barbecue droog onder de parasol. Maar niet getreurd, het was een super gezellige avond. De grote vuurschaal aan voor wat warmte maar vooral voor de sfeer. Nou en sfeer was er.

En dan gaan we de volgende ochtend natuurlijk weer met zijn allen gezellig ontbijten. Esther en Ruud  hebben geen zin om vanmorgen al weer vroeg naar Nederland te reizen.

En dan heb je toch weer een bende stammen , struiken en takken die overal liggen.  Die moeten dan ook weer in versleepbare hoeveelheden gezaagd en gesnoeid worden. De grote compost wal aan de zijkant van het huis is zo hoog geworden dat daar niets meer bij kan. Dus heb ik achter in de tuin maar een nieuwe takkenhoop gemaakt. Op de foto zie je wat we daar al allemaal al heen gesleept hebben. In de herfst als we weer de Assendelft ploeg hier hebben gaat hij in de fik. 

Toen we het eerste jaar hier woonden vond ik snoeien van bomen en struiken niet zo leuk. Ik was bang dat het dan veel te kaal zou worden. Maar nu na 5 jaar neem ik vaak zelf het initiatief wat er gesnoeid moet worden. En Paul vindt dat altijd wel een leuk werkje.

Als we visite hebben gaan we dagelijks ons stokbrood halen. Judith vind het fietstochtje naar de bakker altijd weer fijn. Deze keer ga ik samen met haar deze mooie tocht maken.

Het is best wel lekker weer om wat te doen. Maar af en toe kan het ook even flink regenen. Voorde droge tuin alleen maar erg lekker.

Het resultaat van het wilde bloemenperk in de tuin. Jammer dat het nu toch begint uit te bloeien. Maar Judith weet er nog een prachtig boeket uit te plukken.

Merijn heeft uit de rivier bij de brug deze mooie waterplant uitgespit. Ik had al eens gezien dat er daar bij de rivier een grote hoeveelheid was aangegroeid.  Nu maar hopen dat hij in onze vijver verder gaat groeien.

Paul en Judith hebben het helemaal naar hun zin in de tent. En als je er zo mooi voor zit is het toch of je weer op vakantie bent. Maar dat zijn ze natuurlijk ook.

Watertemperatuur nog maar 17 graden. 

Voor Merijn en Rose, maar ook voor Paul en Judith was het bezoek aan ons een leuke tussenstop.  Merijn en Rose zijn van plan om met het campertje helemaal naar Italië te gaan. Ze zijn jong en ze willen dat, maar ik zou ze liever in Frankrijk houden. Natuurlijk geven we ze allemaal adviezen uit onze jarenlange vakantie ervaringen.

Paul en Judith hebben voor de komende week diverse huisjes geboekt richting de Cevennen. Een vakantie gebied wat wij in onze begin jaren van de vakanties veel hebben bezocht. Nog steeds voor ons 1 van de mooiste gebieden in Frankrijk. Dat wordt natuurlijk alle dagen kijken naar het reisverslag  wat Judith maakt op  polarstep

Als we in de week boodschappen kopen in La Chatre , krijgt Geertje telefoon. Het zijn Rose en Merijn. Ze zijn weer terug in Frankrijk. Maar ze willen vandaag toch wel weer terug naar ons. Het zal wel laat in de avond worden. Wij vinden het natuurlijk weer erg fijn. Want morgen komen ook Paul en Judith weer terug naar Rezay. Dus maar extra boodschappen inslaan. Het wordt in tegenstelling tot hun eerste bezoek vorige week de komende week prachtig weer. Dus morgen maar de barbecue opstoken. Dat wordt dan eerst maar weer eens gezellig bijkletsen over al de ervaringen van afgelopen week.

Het is elke avond nog een heerlijk aangename temperatuur. Maar de vuurschaal er bij maakt het wel weer gezellig. En Paul houd er  nog steeds van om met vuur spelen.

En dan mag Geertje zich niet met de maaltijd bemoeien. Vanavond maken Paul en Judith alles klaar.  Het begint al te schemeren als we aan tafel gaan.  Dit voorgerecht wordt wel een blijvertje bij ons hoop ik. Wat is het toch gezellig en wat allemaal lekker. We zitten alle avonden nog tot middernacht buiten. 

En dan is alweer de dag aangebroken dat ze allemaal weer terug naar Nederland moeten. Natuurlijk ontzettend jammer, Maar er moet weer gewerkt worden in Nederland.   Dus nu  ga ik deze keer voor de laatste keer brood halen. We gaan zoals altijd nog wel uitgebreid ontbijten. En er worden lekkere broodjes klaargemaakt om onderweg op te peuzelen.  Maar weer een einde van een fantastische periode met Kinderen en kleinkinderen. We zeggen het zo vaak. Maar WIE HEB UT.


Het is stil in en om huis nu ze weg zijn. Maar als ik dagelijkse rondje door de tuin loop zijn er toch weer nog vele herinneringen  aanwezig

 Als Judith is geweest vind ik in de tuin nog dagelijks wel ergens een hoopje tuinafval.  Op veel plekjes ziet ze dan weer wat wat er niet hoort. 


Soms ervaar je weer eens van die mooie momenten.

Drie weken geleden was onze oudste kleinzoon Bram enkele dagen bij ons in Rezay.  We hebben die dagen wat leuke klusjes aangepakt, maar ook veel gekletst. Als je zo samen bent heb je toch heel andere gesprekken dan als je met meerdere bent. Bram zijn verhalen over zijn studie, zijn werk, zijn uitgaansleven etc. Ik ook met verhalen over mijn verleden en werk. Op een gegeven moment vertelde ik het verhaal dat ik weleens sigaren rookte. In de periode dat ik voor mijn werk regelmatig presentaties of bijeenkomsten organiseerde, was ik met collega’s dan vaak in een hotel of restaurant. Aan het einde van de avond zat ik met collega’s nog even gezellig aan de bar. Ik werd dan vaak verrast doordat een collega een koffie, glaasje cognac en een sigaar voor me had geregeld.

Bram vond dat verhaal zo leuk. Opa aan de sigaar. Hij stelde voor dat als hij over 14 dagen met de herfstvakantie samen met Merijn en zijn ouders weer hier was, dat de mannen ook een sigaar moesten gaan opsteken gecombineerd met een glaasje cognac.

 Natuurlijk spraken we dat af met elkaar.

Dus de dag voordat het team Assendelft weer bij ons was heb ik 4 grote sigaren gekocht en een flesje cognac. Elke dag werd er wel gevraagd, zullen we nu die sigaren gaan roken. Nu was ik zelf net weer een beetje hersteld van een griep dus had ik er nog niet veel zin in. En ook was het weer nou niet zo mooi om lekker buiten een sigaartje te gaan  roken. Binnen in huis was geen optie.  Maar de laatste dag dat ze er waren en al de klussen die ik graag af had willen hebben, klaar waren moest het toch gebeuren. Maar het bleef maar regenen. Gelukkig hebben we achter op ons terras een overkapping. Ik had daar de grote vuurschaal met hout aangestoken.  En daar zaten we dan om de tafel met een glaasje cognac en alle vier een sigaar in de brand. Wat hadden we een plezier. Op de foto’s is dat ook duidelijk te zien. Dit kan nog weleens traditie worden als ze er weer enkele dagen zijn. Alleen maar leuk toch