3 dagen klussen.

In mijn blog heb ik al omschreven welke klussen we zouden kunnen doen in de 3 dagen als ons klusteam weer naar ons toe komt. Het klusteam: Paul, Judith, Bram en Merijn. Ik noem ze maar mijn klusteam omdat ze als ze hier zijn altijd wat willen doen. En hier heb ik altijd wel wat te doen.

Het herstel van de pergola

Wat is het mooi als in het voorjaar de blauwe regen  die over en in de pergola is gegroeid begint te ontluiken. Je ziet dan bijna elke dag wel vooruitgang. En dan in mei wordt het echt een blauweregen. Overal hangen de bloem trossen wat echt een heel mooi gezicht is. En daar hebben we bijna tot de winter plezier van. Maar de houten pergola staat er inmiddels al vele jaren. En dan begint toch langzaam de aftakeling door houtrot. 2 jaar terug heb ik nog samen met Sjakie de palen weer wat rechter kunnen plaatsen. Door de druk van dikke takken begon alles wat scheef te hangen. Het afgelopen jaar zag ik dat de dwarsliggers op veel plaatsen door houtrot in elkaar zakte. En de meeste houten palen stond ook niet meer mooi recht. Dus nodig tijd voor een grondige renovatie.

Ons klusteam uit Assendelft beloofde in de eerste week van januari te komen. Een ideale tijd voor dit werk omdat dan alle bladeren er af zijn. Ik dacht dat we alleen de latten die dwars over de pergola liggen moesten vervangen. Maar al direct merkte Paul dat ook de eerste staander aan de onderkant zo verrot was dat we die moesten vervangen. Gelukkig had ik nog 5 lange balken in de schuur die daarvoor gebruikt konden worden. Maar dat is niet zo eenvoudig. Want eerst een gat boren met de grondboor. Lastig met al die stenen in de grond hier. Dan de paal erin laten zakken. Horizontaal stellen. Vast maken met schoren zodat hij horizontaal blijft staan. Dan een emmer beton maken om rond de paal in het gat te storten. Uiteindelijk hebben we 5 palen op deze wijze vernieuwd. De volgende ochtend besloot ik  de blauwe regen maar helemaal kort te gaan snoeien. Want door die wirwar van takken die links en rechts overal door heen groeide zou het vervangen van de dwarsliggende delen wel erg moeilijk worden . Wel weer een hele klus. Maar hierdoor konden we makkelijk de verrotte dwarsliggers vervangen.  Op bijgaande foto’s het uiteindelijke resultaat. Nu maar hopen dat de blauweregen ook weer in zijn volle omvang terugkomt.

 

 

Nadat de eerst paal was vervangen besloten we eerst alles maar eens goed te snoeien. Het was noodzakelijk om alle palen te vervangen voor nieuwe palen. Gat boren, paal in het gat, kaarsrecht stellen, schoren, en rondom de paal vol storten met beton.


Het lange  oude gaashek vervangen

Ongeveer 2/3 van onze grond grenst aan de rechter kant aan een schapen veld van de achterburen. Toen wij hier 5 jaar geleden kwamen wonen was dit nog de tuin Bien-Etre. Een tuin met houten huisjes en wat andere verblijfsmogelijkheden. Het was hun bedoeling om mensen met problemen in deze tuin en deze huisjes tot rust te laten komen. Om zo de stres of de burn-out proberen te overwinnen. Ik heb er in al die tijd maar 1 keer iemand gezien. De buurman is een beetje alternatief en denk dat alles wel netjes blijft. Het tegendeel was waar want ik zag alles verpauperen. Zo ook met de erfafscheiding tussen ons. Omdat hij geen gasten meer had heeft hij er een koppel schapen lopen. Omdat het gras bij ons soms groener is proberen de schapen toch nog wat mee te pikken bij ons. Gevolg dat het gammele hek het af en toe begeeft. Ik had het al eens ondersteunt met andere palen. Vorig jaar liepen er zo ineens 2 schapen bij ons in de tuin. Toen Beau onze labrador ze weg wilde jagen kwam er 1 in het gaas helemaal vast te zitten. Samen met Paul hebben we dat schaap uit het gaas moeten knippen. Dus moest dat nu maar compleet hersteld worden.

Ik had bij de bouwmarkt nieuwe palen gekocht en 50 meter gaas. Het was eerst de bedoeling om met de gatenboor gaten te boren voor de palen. Maar mijn gatenboor heeft een diameter van 12 centimeter. Als dan de paal erin zou staan moet je dat weer opvullen met aarde en vast stampen. Maar de andere methode was gewoon de palen de grond in slaan. Dankzij het vochtige weer is de grond wat werkbaar. In de zomer hoef je dit niet te doen want dan is de grond net beton. En als je dan veel hulp hebt is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. We hebben het complete oude gaashek eerst weggehaald. Wel steeds ervoor gezorgd dat de schapen van de buurman niet naar ons konden komen. Een lange recht draad gespannen en daar om de 2.40 meter een paal in de grond geslagen. Intussen was het andere team al bezig met het gaas te bevestigen. Vele handen maken licht werk. We waren speciaal wat vroeger opgestaan dan gewoonlijk. Omdat we dachten dat het toch wel een hele klus zou zijn. Maar soms valt het dus mee. Voortaan kunnen de schapen alleen maar verlangend kijken naar ons gras.


De tuinbank is hersteld

Toen er nog niets te zien was van de begroeiingen in het achterste gedeelte van ons land, had ik al een mooi bankje gemaakt. Een bankje op een plaats waar in de herfst nog lang de zon aanwezig is. Als de rest al in de schaduw is kan je hier nog een tijdje van de zon genieten. Achter het bankje had ik toen een 8-tal beukenstruikjes geplaats. Die beginnen nu al aardig op hoogte te komen. Helaas is de grote plank waar je op zou moeten zitten in deze 5 jaar helemaal vergaan. Dus daar moest vervanging voor komen. Gelukkig was de ondergrond nog intact. Dus konden Paul en ik vrij makkelijk 2 nieuw planken erop monteren. Dit wordt een mooi plekje om even mooi te mijmeren.


Maar er werd natuurlijk niet alleen hard gewerkt. Er is altijd ook tijd voor andere leuke dingen. Bram en Merijn moeten altijd als ze hier zijn wel vissen. Standaard staan hier ook de hengels en andere visspullen. Vorig jaar was Geertje al eens met ze mee geweest om ook te vissen. Dat was zo leuk dus Bram en Merijn met Oma naar La Chartre om voor Oma ook en hengel te kopen. Zo halfweg de middag vertrokken ze met hengels en met zijn drieën naar de oude watermolen in het dorp. Daar hebben ze een mooi plekje om te vissen. Een grote emmer mee want in de gerenoveerde vijver moet wel weer vis komen. Nou dat is gelukt. Want als ze in het donker weer terug kwamen hadden ze ook een emmer met gevangen vis mee. Dat zwemt nu heerlijk in de grote vijver.

En als Judith even niet meer kan helpen met de grote klussen is ze wel ergens in de tuin aan het werk.  Hoewel het winter is ziet deze tuinvrouw altijd wel weer wat te doen. Ik heb het verhaal van het platanen experiment al omschreven in de rubriek park,tuin, bos. Als ze al weer dagen terug in Nederland zijn kom ik overal weer verschillende hoopjes tegen met onkruid of afgeknipte bloemen, planten of struikjes. Dan weet ik dat ook daar Judith weer bezig is geweest.

Oh zegt Oma. Bram en Merijn. Ik heb nog een vraagje. Kunnen jullie de loopband van boven naar benden in de slaapkamer zien te krijgen? Het was 5 jaar geleden al een gigantische klus om hem boven te krijgen. Nu moest hij weer naar beneden. Maar voor 2 sterke kleinkinderen is dat geen probleem .Dat doen ze wel even voor Oma.

En dan als we denken dat het tijd is om even niets meer te doen komt onze houtleverancier met 4 sterre haardhout. Dat wordt gestort op de parkeerplaats. Maar moet dan nog wel met kruiwagens naar het houthok worden gebracht om daar te worden opgestapeld. Als ik dit alleen doe heb ik daar toch snel een uurtje of 4 werk mee. Nu samen met Paul en Judith was het heel snel keurig opgeruimd. Ik de kruiwagen laden. Judith transport naar het houthok waar Paul het weer keurig opgestapeld. Als Judith terugkomt is de volgende kruiwagen alweer vol.  Terwijl ik daar dan me bezig ben denk ik als ik weer hout moet bestellen is het bijna lente.  Toch wel weer een mooi vooruitzicht.

En dan niet minder belangrijk heeft Geertje die middag haar best gedaan om een heerlijke maaltijd   te maken. Nadat we dan eerst wat geborreld hebben met een broodje en stukjes kaas, wordt de tafel gedekt. Wat anders dan elke dag met zijn tweetjes aan tafel te zitten. Supergezellig en lekker.

Wat nog gezelliger is dat er elke avond spelletjes gedaan moeten worden. Dat is het hoogte punt van elke avond. Wat hebben we allemaal gedaan. Ouderwets sjoelen, jokeren, chinees klaverjassen, 31 en, pokeren, keezen, toepen.