Ons dorp Rezay ligt echt helemaal in het midden van Frankrijk. Ik zeg wel eens als je met een passer een cirkel om Frankrijk zou trekken is Rezay het passerpunt.

Toen we jaren terug aan onze zoektocht begonnen voor een huis in Frankrijk was deze omgeving helemaal niet in beeld. Nee onze wens was beneden de 1000 kilometergrens. Voorbij Limoges, Clermont-Ferrand, Lyon. De meeste kans dachten we toen nog op mooi weer.

Dit midden gedeelte van Frankrijk was altijd weer een tussenstop in de vele vakanties in Frankrijk op weg naar het zuiden. Dus voor ons een heel onbekende regio.

In mijn oude website is te lezen hoe we dan toch hier in Rezay zijn komen te wonen. Maar deze voor ons toen nog onbekende regio heeft zoveel moois. Ik ga op deze bladzijde jullie meenemen naar al die mooie plekken en bezienswaardigheden.

Wie weet een reden om ook deze mooie regio te ontdekken.


De abdij van Noirlac

De abdij van Noirlac, in Bruère-Allichamps, Cher, is een halte op de historische Jacques Coeur-route! Het klooster is een prachtig voorbeeld van cisterciënzerarchitectuur uit de 12e eeuw; gelegen midden in het Berry-gebied, prachtig geaccentueerd door het omringende landschap langs de rivier de Cheri.
Het weerspiegelt perfect de zijdestijl met zijn elegante ontwerp, eenvoud van architectonische vormen en bescheiden decoraties. Volgens de cisterciënzerregels moest de gemeenschap van monniken strikt gescheiden zijn van de gemeenschap van tegenstellingen. Dit is het geval in Noirlac, waar de gebouwen rond het klooster zijn gerangschikt. In het oosten bevindt zich de monniksvleugel met een slaapzaal, een afdeling en een verwarmde kamer; een eenvoudig chatgebouw in het westen. In de monumentale kloosterkerk en eetzaal valt natuurlijk licht binnen door een modern roosvenster en glas-in-loodramen ontworpen door kunstenaar Jean-Pierre Raynaud.
Sinds 2008 vervult het zijn rol als culturele ontmoetingsplaats (centre culturel de rencontre) met een rijk programma aan hedendaagse kunstwerken en tentoonstellingen.


Château d'Ainay-le-Vieil

Ooit dacht ik dat als je mooie kastelen zou willen bezichtigen dat je naar de Loire  Vallei zou moeten gaan. Die regio staat natuurlijk al jaren bekend om zijn prachtige kastelen.

Maar wat ik nooit heb geweten dat ook hier in midden Frankrijk heel veel kastelen zijn. Ik denk in een straal van 30 kilometer wel 15. Jammer dat vele van deze kastelen niet voor publiektoegankelijk zijn. Maar natuurlijk zijn er kastelen waar men er veel aan doet deze historie aan ons te laten zien. Soms compleet met figuranten en gidsen.

Het Chateau d’ Anaiy-le-Vieil is er zo een. Een prachtig mooi versterkt kasteel omgeven door zeer mooie tuinen. Het kasteel is al generaties lang sinds 1476 in dezelfde familie en wordt nog steeds verbeterd. Wij zijn er enkele jaren geleden geweest toen er ook een historisch evenement rondom het kasteel werd georganiseerd. Maar daar moet je dan een keer een gelukje mee hebben. In het seizoen is het mogelijk om het kasteel ook van binnen te bezoeken. Dit met een gids van het kasteel die gepassioneerd is over de geschiedenis van het kasteel.  Op Wikipedia kun je de complete interessante geschiedenis van dit kasteel lezen.

Het chateau ligt een 15 kilometer zuidelijk van Saint Armand Montron.

Mijn advies: neem een complete dag voor dit bezoek want een bezoek aan de tuinen mag je gewoon niet overslaan.


De Eguzon waterkrachtcentrale

Vorige zomer hebben we ook de grote stuwdam In Eguzon bezocht. De Éguzon-dam is gebouwd aan de rivier de Creuse in het departement  Indre.  Tijdens de eerste wereld oorlog is men al met de funderingswerkzaamheden begonnen en op 17 juni 1926 werd hij in gebruik gesteld.   De Éguzon-dam was destijds de krachtigste dam van Europa en leverde al elektriciteit aan de stad Parijs.

Interessante getallen van de dam. Afmetingen van de dam, 61 m hoog, 300 m lang aan de top, 54 m dik aan de basis en 5 m breed aan de top. Het reservoir, gelegen op een hoogte van 203 m, bevat 57 miljoen kubieke meter water over een oppervlakte van 312 ha en 16 km lang. De energiecentrale heeft 6 waterkrachtopwekkingseenheden, turbine + generator, voor een maximaal vermogen van 70,6 MW, die jaarlijks het equivalent produceren van het verbruik van een agglomeratie van 20.000 inwoners. De geproduceerde energie wordt via twee 90.000 V hoogspanningslijnen naar het onderstation Éguzon getransporteerd.

In de tweede wereldoorlog was de dam van groot belang voorde Duitse oorlogs machine. Dus ook reden voor het Franse verzet om dit te saboteren. Een interessant deel van deze strijd is te lezen op Wikipedia. Hoofdstuk Militaire kwestie van de Éguzon-dam 

Bezoek aan deze grote Eguzon dam.

De werking van deze dam is een ideaal uitje voor gezinnen. Via een 1 uur durend bezoek wat uitgevoerd wordt aan de voet van de dam, word U geïnformeerd over de werking van de dam

Elke woensdag om 11.00 en 15.30 uur en donderdag om 14.00 uur - Reserveren verplicht.

Telefoon : 05 34 39 88 70   E-mail :  edf.eguzon@manatour.fr

 

 


Het oude viaduct van Cluis

Vorige week schreef ik over  de mooie plaats Argenton sur Cruese.  Als je op vakantie toch ergens in deze omgeving bent is een bezoek aan  het mooie viaduct van Cluis ook de moeite waard om te gaan bezoeken. Het indrukwekkende viaduct van Cluis, bijna 500 meter lang, heeft 20 bogen en doorkruist de Auzon. Gebouwd in 1899, werd het tot 1952 gebruikt voor de SNCF-verbinding tussen Argenton-sur-Creuse en La Châtre 

 

Dit mooie bouwwerk zal uiteindelijk weinig gebruikt worden aangezien de lijn in 1952 wordt gesloten en het spoor twee jaar later wordt ontmanteld.
Vandaag de dag is er nog steeds een getuigenis - nog steeds zeer solide en goed onderhouden - van de knowhow van spoorwegingenieurs
Het is ook een plaats van doorgang voor de pelgrims van Santiago de Compostela.

Het viaduct is ook een geliefde plek voor bungeejumpen. Voor 2023 zijn kan je op onderstaande dagen een sprong wagen.
21 mei en 18 juni
2 / 15 / 22 / 29 juli
5 / 12 / 19 / 26 augustus
2 / 17 september
8 / 22 oktober
5 november

Inlichtingen en reservaties op 06.03.61.58.19


Argenton sur Creuse

Het toeristisch centrum van de Creusevallei.  

Het kleine stadje Argenton-sur-Creuse, bijgenaamd het Venetië van de Berry,heeft een pittoresk karakter, met zijn typische oude huizen met galerijen en balustrades die zich in het water van de rivier de Creuse bevinden. Om dit prachtige uitzicht te bewonderen, moet je gewoon naar de oude brug over de Creuse te gaan. 

Hier vandaan zie je de prachtige oude galerijhuizen. Huizen gebouwd met de muren in het water van de rivier

Deze kapel, was in zeer slechte staat aan het einde van de Negentiende eeuw, werd vanaf 1888 weer volledig herbouwd. Dan 11 jaar later in 1899, toen het werk klaar was, werd een gigantisch beeld van de Maagd in verguld koper op de kapel opgericht. 6,50 meter hoog, met een gewicht van drie ton, arriveerde met de trein, het werd van het station naar het heiligdom gehesen door tien ossen en dertien paarden, niet zonder moeite, onder het gejuich van de bevolking.

Ze zal voortaan "de Good Lady" worden genoemd.

De kapel van Saint-Benoît herbergt vaak tentoonstellingen en de klokkentoren van kastanjehout is weelderig.

Natuurlijk ook een bezoek aan de 3 musea op het grondgebied: het museum van Argentomagus en zijn Gallo-Romeinse site, het museum van shirtery en mannelijke elegantie met zijn industriële verleden van de stad, en het museum van de Creuse-vallei dat spreekt over de traditionele ambachten van de vallei.

Mijn tip voor deze stad.  Ga op dinsdag of zaterdag want dan is er een grote markt in het stadscentrum. En dan het bezoek afsluiten met een heerlijk drankje of een plat du jour op 1 van de mooie terrassen in de binnenstad.

Mis het niet om een wandeling te maken langs de oevers van de rivier de Creuse.

Foto’s Judith


De kathedraal van Bourges

Wanneer u een liefhebber bent van prachtige kathedralen en u uw vakantie doorbrengt in het departement Cher of elders in de regio Centre, is een bezoekje aan deze indrukwekkende kathedraal absoluut de moeite waard. Voor een bezoek een deze kathedraal kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Wanneer u door de kathedraal heen wandelt zal het u niets verbazen dat deze gotische kathedraal als een van de mooiste kathedralen in Frankrijk wordt beschouwd. Ik ben niet gelovig. Maar ik word stil als ik midden in deze kathedraal op een stoel ga zitten. Ik overpeins dan hoe het toch in die periode mogelijk geweest is om dit imposante gebouw te ontwerpen. En als je dan daar midden in de kerk zit en je ziet hoe geweldig mooi en strak al die grote pilaren daar nog in een kaarsrechte lijn staan opgesteld. Dat met de eenvoudige middelen die toen ter beschikking stonden. Alleen al dit te zien is een bezoek meer dan waard.

Deze gotische kathedraal werd gebouwd tussen 1195 en 1255 voor de aartsbisschoppen van Bourges. Sinds 1992 staat het gebouw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is een van de grote meesterwerken van gotische kunst en wordt bewonderd om zijn verhoudingen en de eenheid van het ontwerp. De timpaan (driehoekig bovenstuk), de beeldhouwwerken en glas-in-loodramen zijn bijzonder opvallend. Naast de schoonheid van de gotische architectuur getuigt het gebouw van de kracht van het christendom in het middeleeuwse Frankrijk. .


Gargilesse-Dampierre

Ik heb dit dorp samen met mensen die bij ons op visite waren diverse keren de afgelopen jaren bezocht. Een prachtig dorp. Het dorp Gargilesse-Dampierre, zit een beetje verscholen  in de groene vallei van de Creuse

Dit mooie dorp behoort tot 1 van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Veel artiesten en kunstenaars hebben in de jaren dit mooie dorpje gekozen om hun creativiteit te tonen.

De bekende Franse  schrijfster George Sand heeft vele van haar boeken hier geschreven. Haar Villa Algira is een bezoek waard. Dit huis is omgevormd tot een museum  wat helemaal gewijd aan deze romanschrijfster

Ook vandaag nog trekt de pittoreske charme van het plaatsje schilders, beeldhouwers en kunstambachtslieden aan, getuigen daarvan de ateliers en galerijen die over het dorp verspreid liggen ...

Ik ben diverse keren dus ook de Notre-Dame kerk bewonderd. Toen ik deze kerk de eerste keer bezocht waren alle muren groen van het mos. Op zichzelf toen een bijzonder gezicht. De volgende keer vertelde ik aan mijn gasten hoe bijzonder dat was. Maar toen was de hele kerk van boven tot onder helemaal schoon en geen groen mos meer te zien. De kerk is een mooi romaans bouwwerk dat niet minder dan 120 verhalende kapittelen herbergt. In de crypte, gelegen onder de koorafsluiting, bevindt zich een houten Mariabeeld uit de 12e eeuw, evenals magnifieke fresco's uit de 13e tot de 16e eeuw.

Jammer dat het kasteel voor een groot deel verwoest is. Het was ook nooit te bezoeken tijdens mijn bezoeken. Wel een poort met twee indrukwekkende torens. Ik heb eens gelezen dat dit kasteel ooit bij de kerk hoorde.

 

Van hieruit een prachtig uitzicht over het mooie dorp.

Reactie plaatsen

Reacties

Kirsten
een jaar geleden

Wat n mooie foto’s. Interessante uitleg bij de verschillende bezienswaardigheden! De ANWB Reisgids kan ik weggooien😉😄

judith koster
2 jaar geleden

Prachtig plaatsje, Cargilesse. we hebben daar leuk gewandeld, gelunchd en het kerkje bezocht! terug in de tijd, en idyllisch.