Het planten van 250 beuken boompjes

11-2-2023  Ik had via het internet 250 beukenboompjes besteld. Omdat de bezorging nog wel eens wat problemen kan geven was ik al  snel begonnen met de voorbereidingen,   Dat betekende op de plaats waar ik een beukenhaag wil krijgen om de  20 centimeter een gat boren.  Dit doe ik met een palenboor  met een blad van 14 centimeter.  En dan boren tot 25 centimeter. Ik dacht dan heb ik in ieder geval een mooi groot plantgat voor de boompjes.  Maar dat boren van een gat is best een zware klus. Omdat waar die boompjes komen ook veel wortels in de grond zitten van de bomen van de buren.

Dus af en toe de bijl er bij om toch op die plek het gat te realiseren.  Het was toen ook nog bok koud buiten. Dus een 3 kwartier werken dan weer even opwarmen. 3 kwartier werken koffiedrinken. Etc. Gelukkig was het de rest van de week minder koud. Wel niet echt warm. Maar als je aan het werk ben is 4 graden ook wel uit te houden.  Op de plek waar de haag moet komen had ik 103 gaten geboord. 

 Ik maakte me toch wel een beetje zorgen toen na een week de boompjes nog niet waren bezorgd. Terwijl het tuincentrum ze in het begin van die week al had aangeboden voor transport. Boompjes met kale wortels mogen niet uitdrogen. Maar toen het na een week toch werd bezorgd viel me dat erg mee. Het waren boompjes van gemiddeld 60 centimeter lengte. Maar wel met een mooi compact wortelstelsel eraan. Ik denk bijna wel 20 à 25 centimeter. En ze lagen nog rondom in de fijne modder.

Dan is het planten van de boompjes een makkelijke klus. De aarde die ik met het boren van de gaten naar boven had gehaald mengde ik voorde helft met tuinaarde.  Dus de wortels hebben nu een mooie voedzame ruimte om de wortels heen. Dat moet gaan groeien. Volgens mij.

Als er niet overal boomwortels in de grond zaten zou het boren veel makkelijke zijn geweest

Ik moet wel verder. Maar het is me toch koud. Na 3 kwartier werken eerst maar weer opwarmen

Als de gaten zijn geboord is het planten wel een leuk en makkelijk klusje.

Maar toen had ik nog 147 boompjes over.  Ik heb natuurlijke nog ruimte genoeg. Maar ik moet er ook aan denken dat ik zo weinig mogelijk onderhoud realiseer.   Dus had ik bedacht om met de rest van de boompjes eilandjes te gaan maken. Ronde eilandjes van 15 tot 20 boompjes. Dat worden dan als ze groot zijn mooie ronde beukeneilanden.  Ik hoop dat ze snel groeien want dan kan er onder geen onkruid meer komen. En rondom de eilanden kan ik makkelijk met de zitmaaier het gras kort houden.

Dan heb je wel een plan. Maar dan moet je het nog uitvoeren.  Want waar ik dat wilde realiseren groeit al 4 jaar gras zonder dat het gemaaid wordt. Dus stugge grote graspollen.  Die moet ik eerst helemaal wegspitten.   En dat is al aardig zwaar werk. Maar dan weer de gaten boren.  Had ik bij de andere gaten last van boomwortels. Hier ontzettend veel last van stenen.  Als ik tien gaten had geboord was de emmer ook al weer half gevuld met stenen. En dan de grond. Of het is geen grond. Ja 10 centimeter aarde en dan de rest zware klei. Een pottenbakker zou er blij mee zijn. Maar ik niet. Want wat moet je een kracht zetten met die boor om daar door heem te komen. Mijn systeem om elke dag een beetje te doen kon ik hier niet toepassen. Want die wortels mogen niet verdrogen. Na vel dagen zwoegen en vel pilletjes ibuprofen staan nu toch alle boompjes in de grond. Ik heb alles nog even flink water gegeven. Want de komende 10 dagen blijft het hier prachtig weer.

Op de plekken waar de boompjes moeten komen staat  gras. En dat is al 4 jaar over elkaar heen gegroeid. 

Wat een klus om dat oude gras weg te spitten.  Ik verwijder een laag van wel 8 centimeter. Maar dan is ook al het gras weg.

En dan gaten boren. rond 14 centimeter en 25 diep. Elke keer een halve emmer met stenen. En voor mij een Ibuprofen.

Ik heb dus 9 van deze eilandjes met beuken gemaakt

Beau mijn tuinopzichter vindt het allemaal wel goed gaan.

Ik was wel blij toen alles er in stond. Want het lichaam begon te protesteren.  Maar nu moet het gewoon gaan groeien.  Ik hoop aan het einde van dit jaar een foto te kunnen laten zien met mooie groene blaadjes.  

Het is nu 17 mei. van de 250 boompjes is 98 % nu mooi groen.  Een heel ander gezicht dan de bovenste foto  toen ik het net allemaal geplant had.