Ik had het nog nooit gezien

8 juni2023 . In deze periode wordt er hier van het gemaaide gras en hooi veel van de grote ronde balen geperst. Deze week verbaasde ik me echt. Op een groot stuk land lagen tientallen van deze balen maar dan in een lelijke roze folie. Ik vond dit nu helemaal niet passen in het landschap. Ik dacht: waarom doet nou iemand dat. Ik had dit ook nog nooit eerder gezien. Maar deze week kreeg ik een link opgestuurd waarom deze boeren dit nu doen.  Want met deze roze verpakkingsfolie dragen boeren bij aan het onderzoek naar kanker.

Van elke rol roze folie wordt € 2 gedoneerd aan Stichting Ark in de strijd tegen borstkanker. Een geweldige manier om het onderzoek naar borstkanker te ondersteunen. Dit originele idee ontstond in 2014 in Nieuw-Zeeland van een boer wiens vrouw borstkanker had. Met zoveel boeren wilde hij de ziekte meer onder de aandacht brengen. Ook zijn leverancier van plasticfolie deed mee.

Veel boeren vervangen nu de traditionele kleuren groen en zwart door roze. Naast roze zijn er twee extra kleuren toegevoegd: geel voor onderzoek naar kinderkanker en blauw voor onderzoek naar prostaatkanker. Voor elke verkochte film draagt ​​de fabrikant 2 euro bij aan de Stichting, waarvan 1 euro wordt betaald door de gebruiker.

De grote hoeveelheden plastic afval worden twee keer per jaar door de coöperatie opgehaald en via een speciale route volledig gerecycled. Deze aanpak is volledig nieuw voor de branche. Dit idee helpt ook om het imago van boeren te verbeteren. Natuurlijk verwachten sommigen dat er een sneeuwbaleffect zou ontstaan. Deze felgekleurde hooibalen zijn al gespot in Australië, Zweden en Finland, en worden nu ook gespot in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Canada. 

En nu dus ook in Frankrijk. En als ik er nu langs ga, zijn al die roze balen toch wel erg mooi. Ik dacht dit weten misschien al velen van jullie. Maar ik vond het toch belangrijk om het hier op mijn website te delen.