In onze regio is er elk jaar met de pasen een wijnproeverij in het dorp  Chateaumeillant

Ik heb nooit geweten dat hier in onze regio toch een heel bekend wijngebied is.  Op 20 kilometer bij ons vandaan is de gemeente Chateaumeillant. Naam en plaats hebben niets te maken met de bekende serie op de televisie in Nederland.  Rondom deze gemeente zijn verschillende wijndomeinen. Volgens de laatste cijfers is 90 hectare wijngaard verdeeld over 27 producenten. Die maken met elkaar toch maar 1200 hectoliter per jaar. Voornamelijk Rood en Rose

Alle jaren (nu dit jaar de 72e keer) is er in het paasweekend in de grote sporthal van Chateaumeillant een grote wijnproeverij en wijnbeurs.  We hebben vlak bij ons Peter en Joke wonen. En Peter heeft behoorlijk veel verstand van de Franse wijnen. Als hobby maar ook door zijn eigen delicatessenwinkel in Nederland heeft hij veel kennis van de Franse wijnen opgedaan.  Als we bij elkaar op visite zijn, is de wijn regelmatig ook wel een onderwerp waar we over praten. Zo leer ik ook wat meer van de Franse wijnen en dat is best wel erg leuk.

Peter nodigde ons uit samen met een ander bevriend Nederlands stel om eens deze wijnbeurs te gaan bezoeken. Jammer dat Geertje  die ochtend  zich niet zo goed voelde , waardoor ze het besluit nam om niet mee te gaan.

In de sporthal staan een groot aantal stands van de diverse wijnproducenten. Peter legt ons uit dat de wijnen van Chateaumeillant onderdeel zijn van de grote bekende Franse wijnregio. De wijnen uit de regio Centre- Loire. Voor wijnkenners hierbij horen ook de bekende Sancerre en de Pouilly-Fumé en de Pouilly sur Loire. Maar ook nog 5 andere voor mij nog onbekende wijndomeinen in deze regio.

In het midden van de sporthal staan al rijen gedekte tafels, want natuurlijk is er ook na het wijnproeven gelegenheid om van een heerlijke lunch te genieten.  Om wijn te proeven heb je natuurlijk wel een glas nodig. Je moet dus eerst een glas kopen. Maar met dat glas kan je dan bij al die wijnproducenten de aangeboden wijn proeven. Ik heb zoiets nog nooit gedaan dus vind ik het weer heel interessant. En je bent niet zomaar weg bij de eerste producent die we bezoeken. Want hij heeft zowel rode, witte en rosé wijn om te proeven. Rose mag je het hier niet noemen want het heet hier Gris. Weer wat geleerd.  Bij de eerste 3 producenten die we bezochten, dronk ik het hele glas leeg. Er zat maar een bodempje in maar weggooien is zonde vond ik. Toch zag ik dat de meeste wijnproevers 1 slok namen, dat goed in de mond laten spoelen en dan daarna weer uitspugen. Op elke tafel stond een grote vaas waar je lekker in kon spugen. Maar na verschillende wijntjes geproefd te hebben ben ik ook maar begonnen, om na 1 slokje om de rest die nog in het glas zat in de vaas te gieten. Ik had die morgen nog niet veel gegeten en voelde al wel dat de drank ging werken. En we hadden nog heel veel producenten te gaan.  Dan is het fijn dat we eerst maar het voorbeeld van de vele bezoekers volgen om te gaan eten.   Een keuze uit 2 voor, hoofd en nagerechten. Als je bij de kassa je keus hebt gemaakt, kan je gewoon gaan zitten. Want alles wordt keurig geregeld.  Natuurlijk wel nog een fles wit en rood gekocht want bij eten hoort wijn. Ook zag ik dat de producenten ons voorbeeld volgden. Want bij de wijn stands was geen proever meer te zien. Ik dacht dat het hele gebeuren al was afgelopen. Maar Peter vertelt dat we na het eten gewoon doorgaan met proeven.  Tot dan had ik alleen maar rode wijn geproefd. Ik ben niet zon liefhebber van witte wijn. Maar nu kwamen we bij de producent van de Sancerre wijn.  Bij wijnkenners toch wel een hoogstaande kwaliteit. Ik heb er wel geen verstand van, maar als Franse inwoner weet ik dat toch wel. En dan ga ik die witte wijn proeven en krijg ik de neiging om het maar niet uit te spugen. Wat lekker.  De producenten staan er natuurlijk ook voor de verkoop. Dus daar maar flessen van gekocht. En dat ritueel kreeg zijn vervolg bij de Pouilly wijn. Ik die alleen maar rood ging proeven, koop wel flessen witte wijn. Maar ik had nog geen rood gekocht. Nou merkte ik wel bij mezelf dat ik na 7 producenten met rode wijn het verschil niet meer zo proefde. Dus heb ik voordat we weg zouden gaan toch ook maar rode wijn gekocht bij gewoon 2 aardige wijnboeren.  Dus mijn wijnvoorraad is thuis weer op pijl.  Toch een hele mooie dag. Volgend jaar met Pasen gaan we zeker weer.